Eltagadhatatlanul beköszöntött a nyár. A roséfröccsök, strandolások, nagy kertipartik ideje.
Akinek kertesháza van, pontosan tudja milyen felszabadító érzés egy gyönyörű, hangulatos nyári estén üldögélni, nézni ahogy rózsás-narancsos fényben úszik a lemenő nap, beszélgetni a teraszon a barátokkal, érezni a sült, grillezett hús füstös illatát.
Na igen, a grillezés.
Remek dolog, hogy elkészíttettük vagy beszereztük a dizájnos és praktikus kő, beton vagy tégla grillezőnket, szalonnasütőnket, de mint mindent, ezt is ápolni kell, tisztítani.
És ha nem teszem?
Az ember hajlamos abba a hibába esni, hogy egy-egy kerti berendezést, bútort nem takarít annyira alaposan, mint a beltéren helyet foglaló eszközöket, tárgyakat.
Azonban, ha elhanyagoljuk ezeket a folyamatokat
az esőzések, viharok, akár ónos eső hatására idővel megromlik a kő, tégla minősége, keménysége
a kosz, por elszíneződéseket okoz a kő, vagy tégla felületen, eltűnik az eredeti árnyalat
repedések jöhetnek létre a felületen, akár morzsolódást is észlelhetünk
Értem, de mégis mivel célszerű ápolnom?
Szerencsére napjainkban már online, valamint offlineboltok tömkelegében találkozhatunk különféle speciális tisztítószerekkel, ápolóolajokkal, amelyek mind a grillezőnk minőségét hivatottak megőrizni.
Azonban, ha igazán tudatosak, ezzel együtt környezettudatosak szeretnénk lenni, törekedjünk olyan szerek beszerzésére, amelyekben minél kevesebb kemikália, vegyszer, káros anyag található.
Ezek az ápoló-, impregnálóolajok segítenek, hogy
megőrizze a kezelt felület eredeti frissességét
ellenállóvá váljon a káros környezeti hatásokkal szemben
taszítsa a koszt, megőrizhesse eredeti színét
Oké, a szert beszereztem, hogyan tovább?
Első körben mindenképpen figyelmesen olvassuk el a tájékoztató, használati utasítást.
A felület, amin a szert alkalmazzuk mindig legyen tiszta, száraz. Ügyeljünk arra, főleg kőfelületeknél, hogy más-más nedvszívóképességgel rendelkeznek, így jobban járunk, ha előzetesen teszteljük, nehogy foltokat hagyjon az olaj a későbbiek során.
Ecsettel vagy hengerrel dolgozzuk bele az anyagot a felületbe, majd szintén a leírástól függően, 12, vagy 16 órán át pihentessük.
Mindenképpen tájékozódjatok jó előre, és válasszátok a minőséget.
Amint szép tiszta, ápolt a grillező, hívjatok népes társaságot és süssetek egy ínycsiklandóan finom kolbászt esetleg egy gyönyörű steak-et!